close your eyes & see 

Van anders denken naar anders doen:

 

"We zien de de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn"

Als we beschrijven wat we zien, dan beschrijven we in feite onszelf of 

zoals wij geconditioneerd zijn om ernaar te kijken. (Stephen Covey). 

 

Thomas Kuhn, beroemd natuurkundige en wetenschapsfilosoof, stelde vast dat bijna elke belangrijke doorbraak in de wetenschap door een breuk met de traditionele paradigma's veroorzaakt werd. Een nieuw referentiekader zorgde voor echt wezenlijke verandering. 

 

Een open blik loont

Anders kijken en denken, oftewel 'een open blik', loont. Kijk maar naar organisaties zoals Airbnb, Facebook, Snapchat, tesla, Uber, hello fresh, transferwise, car2go, Greenwheels, Adyen, Coolblue, etc. Een groeiend aantal voorbeelden van ondernemers die laten zien dat ze door anders 'kijken' en door zichzelf andere vragen te stellen, enorm succesvol zijn.

 

Wat is een open blik?

'Een open blik' is het vermogen om op een andere manier naar de wereld te kijken en daardoor bijvoorbeeld kansen en mogelijkheden te zien die anderen niet zien.

 

Vermogens die door woorden zoals nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht, fantasie, dromen, vragen stellen, dwarsdenken, luisteren, onderzoeken, experimenteren, samenwerken en dialoog; vorm en inhoud krijgen en maximaal worden gestimuleerd door de aanpak en het concept cyeas. 

Het concept cyeas: 

Een unieke, onderscheidende en effectieve setting om te ontdekken. Om in gesprek te komen en tot bijzondere resultaten te komen. Simpel, eenvoudig en effectief. 

Een prikkelvrije setting en aanpak die je uit je patronen haalt, je op een andere manier met jezelf confronteert en er voor zorgt dat je op een andere manier naar jezelf of een vraagstuk kan kijken. Oftewel het aardedonker. De basis, het vertrekpunt, om alle ervaringen mee  vorm te geven. Simpel, eenvoudig en effectief. 

Het aarde donker stimuleert namelijk de verbeeldingskracht, de samenwerking tussen beide hersenhelften en zorgt voor een bijzondere stimulans van de 'creatieve en intuïtieve' rechter hersenhelft. In het donker word je niet afgeleid, ervaar je meer rust, luister je beter, ben je opener en creatiever. Daarnaast zorgt het donker voor vrij, onbevangen denken en spreken en stimuleert het een onderzoekende denkstijl.  

 

Een wetenschappelijk bewezen setting die veel van de barrières weghaalt die tijdens creatieve processen vaak in de weg zitten en de vermogens van een open blik stimuleert. 

Twee bekende wetenschappelijke publicaties zijn: 

·       Wirkung von Lichtlosigkeit auf die Kreativität von Menschen - TU Dortmund. 

·       Freedom from constraints: Darkness and dimm illumination promote creativity. - University of Stuttgart and Hohenheim. 

Ook Professor 'Gedragsverandering', Rick van Baaren, wist zeer zinnige dingen te zeggen over het concept cyeas tijdens het radio interview met Glenn van der Burg over de vraag: "hoe kom je achter je why?". Een leuk en interessant interview, mede door de uitleg van Rick van Baaren. Deze duurt een minuut of drie vanaf het begin, maar luister gerust verder. 

Wanneer Cyeas?  Klik hier!

 

© 2023 by Happy Crowd Firm. Proudly created with Wix.com.